Proiectele Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1

2015 - „RENAȘTE SPERANȚĂ!”

În septembrie 2015 un incendiu a distrus complet casa și gospodăria din satul Pădureni (Cluj), în care locuiau cei trei copii ai familiei Fărăgău împreună cu bunica lor. Mama era plecată la muncă în străinătate. Din păcate bunica nu a supraviețuit, iar cei trei frați au ajuns să stea împreună cu unchiul lor într-o baracă.

Preoții din protopopiat au făcut colecte în parohiile lor, prin care s-au strâns bani și materiale pentru construirea unei noi case. Însă fiind nevoie de o sumă de bani mult mai mare, în toamna anului 2015 s-a organizat spectacolul folcloric caritabil „Renaște speranță!”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Radio Renașterea, Primăria Chinteni și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Pe scena Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai au urcat mai mulți interpreți de seamă ai folclorului românesc, acompaniați de orchestra „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Cu banii strânși din vânzarea biletelor și din donații s-a reușit finalizarea construcției și astfel cu trei zile înainte de Crăciun ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a oficiat slujba sfeştaniei în noua locuinţă a familiei Fărăgău din satul Pădureni.

Orice este posibil atunci când oamenii se implică cu dragoste și voință.” – Înaltpreasfințitul Părinte și Mitropolit Andrei

2016 - „HRISTOS CEL MILOSTIV ȘI UCENICII SĂI!”

Continuând tradiția începută în anul 2015, protopopiatul și-a îndreptat privirea spre copiii cu nevoi speciale (hipoacuzici și cu deficiențe de vedere).

Scopul spectacolului caritabil „Hristos cel Milostiv și ucenicii Săi!”din data de 2 decembrie 2016, a fost să ofere ajutor unor copii cu grave probleme de sănătate: David (14 ani), cu surditate la ambele urechi în procent de 90%, autism şi maxilar deformat; David (1 an), cu o ureche mai mică şi fără canal auditiv; Andrei (5 ani), cu glaucom congenital (i-a fost salvat ochiul drept, iar cu cel stâng vede doar lumina); Ştefan (9 ani) – nevăzător; Csilla (19 ani), o tânără orfană şi nevăzătoare.

Spectacolul a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în parteneriat cu Radio Renașterea, Asociația Pontes, Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual, Dicționar de Limbaj Mimico-Gestual și Casa de Cultură a Studenților, Cluj-Napoca.

Pe scena Casei de Cultură a Studenților au urcat Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, Corala Protopopiatului Ortodox Cluj I, micuța Patricia Câmpean, câștigătoare a două ediții a Festivalului Mamaia Copiilor, Pr. Ovidiu-Ciprian Marțiș, împreună cu copiii de la clubul „Școala vedetelor”, Roxana Poiana, o tânără și foarte talentată interpretă nevăzătoare, Adriana Irimieș, împreună cu copiii din satul Răchițele, și Pr. Marius Ciprian Pop. 

Un moment inedit a fost prezentat de copiii din parohia clujeană „Adormirea Maicii Domnului”, care au format un cor mixt de copii auzitori și cu deficiențe de auz și au interpretat colinde în limbaj mimico-gestual. 

Suma obținută din vânzarea biletelor și din donații a fost împărţită celor 5 cazuri, în funcţie de gravitatea acestora și s-au putut astfel cumpăra aparate auditive performante, un aparat de citire a culorilor, un telefon mobil adaptat nevăzătorilor și o mașină de scris în limbajul Braille. De asemenea unul dintre copii a putut beneficia de o intervenție chirurgicală reconstructivă.

„Vă mulțumesc pentru faptul că ați înțeles că prin invitația la acest spectacol, de fapt vi s-a întins o scară, pe care dacă urcați prin prezența dumneavoastră, așa cum bine ați făcut, puteți să ajungeți să vă întâlniți cu Hristos!” – Părintele Marius Ciprian Pop

2017 - „SEARA CARITABILĂ FLORIN PIERSIC”

La spectacolul caritabil din decembrie 2016 am avut bucuria de a-l avea în public ca invitat de onoare pe maestrul Florin Piersic.

Impresionat de cele 5 cazuri prezentate marele actor a anunţat că în 2017 va organiza un recital caritabil, ale cărui încasări vor fi donate copiilor. 

Astfel în 19 februarie 2017, la Casa de Cultură a Studenților a avut loc „Seara caritabilă Florin Piersic”, spectacol organizat în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Român Cluj I.

Publicul s-a bucurat de un adevărat regal actoricesc, într-un spectacol ce a cuprins imagini de arhivă, secvențe de film și momente de poezie, toate oferite cu generozitate de marele actor Florin Piersic. În fața unei săli arhipline, cu o sinceritate dezarmantă, Maestrul Florin Piersic a introdus publicul în lumea sa fascinantă și emoționantă, în care s-a putut întrezări un om cu o deosebită sensibilitate și cu mare dragoste pentru oameni și Dumnezeu.

La spectacol a fost prezent ÎPS  Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a rostit un scurt cuvânt despre faptele milei trupești. Au fost prezente în sală și oficialități județene, precum și numeroși artiști și oameni de cultură ai orașului.

„Binele se întoarce!” – Florin Piersic

2018 - „ZIDITORI AI MARII UNIRI”

În contextul Anului omagial al unității de credință și de neam și al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, în 20 februarie 2018 a avut loc premiera națională a piesei de teatru „Ziditori ai Marii Uniri”, pusă în scenă de Compania de Teatru „Civic Art CvM” din București.

Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului prin Protopopiatul Cluj 1 și a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

Piesa de teatru „Ziditori ai Marii Uniri” este o adaptare realizată de regizorul Marian Ciripan după piesa „Memorandiştii” semnată de Dan Tărchilă, având în distribuție actori de la marile teatre din capitală.

Pe lângă scopul cultural, acest eveniment a avut și un scop caritabil; suma astfel adunată a fost direcționată către Centrul Social Misionar „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Cojocna, Protopopiatul Cluj 1. Centrul social din parohia ortodoxă Cojocna urmărește susţinerea dezvoltării educaţionale şi sociale a copiilor şi tinerilor din medii defavorizate. Donațiile primite s-au folosit pentru ridicarea clădirii de 600 mp a centrului social și pentru amenajarea unui parc de joacă împrejurul ei.

Copiii din centrul social au participat la acest eveniment, confecționând brățări tricolore, pe care le-au dăruit drept recunoștință tuturor spectatorilor.

„Este cred și datoria noastră ca-n fiecare clipă, în fiecare oră să ne rugăm, să adresăm spre Bunul Dumnezeu nu numai un gând de recunoștință și un pios omagiu pentru înaintași, dar și pentru cei care ne conduc astăzi, pentru ca această țară binecuvântată de Domnul să revină la măreția pe care a cunoscut-o în perioada interbelică și românii să se simtă acasă, să nu mai nevoiți să ia drumul pribegiei!” Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan – membru corespondent al Academiei Române. 

2019 - „SATUL DE ODINIOARĂ”

Satul Săliștea Veche este un sat mai aparte în Protopopiatul Cluj 1: deși în prezent are doar 50 de suflete, aici se găsește o biserică de lemn, monument istoric din sec. al XVIII-lea.

Bisericuța de lemn a fost adusă din Sânmărtin, comuna Chinteni și ridicată în 1911, pe cheltuiala familiei Pavel Lupaș și cu ajutorul credincioșilor din localitate, după cum reiese din inscripția de pe iconostas. Din lemn, biserica are formă de navă și a fost așezată pe temelie de piatră. În 1956 a fost înlocuit acoperișul, iar în 1966 s-a intervenit asupra turnului în interior. Toate cheltuielile în acest sens au fost suportate de către credincioșii din comunitate. Ultima intervenție asupra bisericii s-a făcut în 1997, când zone ale acoperișului au fost acoperite cu tablă. În același an s-a efectuat un control, iar lăcașul de cult a fost clasat monument istoric de arhitectură 13 B 505. În prezent, biserica se află în stare avansată de degradare, iar o mare parte a foilor de tablă montate în 1997 a fost dizlocateă de vânt. De asemenea, structura s-a deformat și prezintă o înclinare vizibilă. 

În anul 2019 Direcția Județeană pentru Cultură Cluj din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale a dat avizul pentru începerea lucrărilor de restaurare. S-au putut astfel încheia contracte de restaurare/reconstituire, suma finală necesară fiind de 207.000 lei.

Pentru salvarea bisericii de lemn a fost inițiată campania „Împreună, salvăm patrimoniul cultural românesc!”, realizată de protopopiatele Cluj I și Cluj II, prin care s-au făcut colecte în parohii.

În această campanie de restaurare a bisericii s-a înscris și spectacolul folcloric caritabil intitulat sugestiv „Satul de odinioară”, organizat de către Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Protopopiatul Ortodox Român Cluj 1, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Consiliul Județean Cluj, cu binecuvântarea și participarea Părintelui Mitropolit Andrei.

Evenimentul a făcut parte dintre manifestările din cadrul „Anului omagial al satului românesc” și a avut loc în 24 octombrie 2019, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

Printre partenerii media s-au aflat Radio Renașterea și ziarul Făclia de Cluj. Spectacolul s-a desfășurat cu sala plină și a fost susținut de artiști consacrați, dintre care rapsodul Vasile Soporan din Frata, Vasile Rizea Șandorică din Valea Largă, ansamblul folcloric studențesc „Mugurelul” al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și vestiții Ștefan și Andrei Petreuș.

„Proiectul acesta s-a născut pentru că nu vrem să stăm deoparte nepăsători și pasivi, ci fiindcă ne pasă!” 

Protopop Dan Hognogi

2020 - „SATUL DE ODINIOARĂ”

Proiectul a început în 2019 când prin organizarea unui spectacol folcloric caritabil, am reușit să adunăm 75% din suma de care avem nevoie. Prin această platformă proiectul continuă cu strângerea a încă 50000 lei necesari pentru finalizarea lucrărilor.

În 1911 satul Săliștea Veche încă nu era pe hartă; erau doar 8 „hodăieși”, o mână de oameni la periferia satului Sumurduc (Cluj), care au dorit să aibă un loc de rugăciune pe pământul lor. Au reușit să obțină prin donație bisericuța de lemn din satul vecin Sânmărtin, pe care în 1911 au adus-o și au montat-o pe cheltuiala lor.

Acesta a fost nucleul viitorului sat Săliștea Veche, bisericuța devenind astfel simbolul și centrul spiritual al satului.

Proporțiile bisericii corespund unei comunități foarte mici, capabilă să primească până la 80 de credincioși. Dimensiunile ei sunt 4,25 m lățime și 6,64 m lungime pentru tindă și biserică, iar pentru altar 3,64 m lățime și 3,67 m adâncime. Din lemn, biserica are formă de navă și a fost așezată pe temelie de piatră și se distinge prin superbul portal de la intrare, decorat cu tema pomului vieții și a raiului ceresc. Altarul are o particularitate, având patru laturi și nu cinci, așa cum se obișnuiește la bisericile de lemn.

Bisericuța ridicată pe cheltuiala familiei Pavel Lupaș și cu ajutorul credincioșilor din localitate, după cum reiese din inscripția de pe iconostas, are un hram unic: „Sfântul Apostol Pavel”, posibil după numele principalului ei ctitor.

Odată reconstruită și resfințită biserica va fi folosită pentru diferite slujbe religioase, la marile sărbători de peste an sau la diferite evenimente din viața unei familii : cununii botezuri, înmormântări. În plus se dorește amenajarea interiorului sub forma unui mic muzeu în care să fie expuse icoane și ștergarele vechi, veșminte etc.

„Proiectul acesta s-a născut pentru că nu vrem să stăm deoparte nepăsători și pasivi, ci fiindcă ne pasă!” 

Protopop Dan Hognogi

2015 - Căsuța din Pădureni

2016 - Hristos cel milostiv și ucenicii săi

2017 - Seara caritabilă Florin Piersic

2018 - Ziditori ai Marii Uniri

2019 - Satul de odinioară

2020 - Biserica Săliștea Veche